Ducato – најпродавано комерцијално возило во Европа

Ducato – најпродавано комерцијално возило во Европа

Најпродаваното комерцијално возило на Fiat Professional, за прв пат претставено во далечната 1981, во 2020 година достигна значајна цел: за прв пат во 40 години стана – земајќи ги предвид сите сегменти на комерцијални возила – најпродаваното комерцијално возило во Европа според изворот Dataforce.

За да ја искаже благодарноста до сите кои го избраа, продолжува да се развива, така што во текот на својот 40-ти роденден ќе одговори и на предизвикот за да стане возило со нула емисии: идеално возило за последната милја и за задоволување на најактуелните потреби за е-трговија. Не само тоа: Ducato е база за кампери која најмногу ја избираат патниците од цела Европа и обезбеди, дури и минатата година, апсолутен спокој на туризмот „en plein air“ (на отворено) во заштитена, самодоволна и лесна за санирање на животната средина.

Оваа, 2021 година, Ducato ќе наполни четириесет години: претставено во 1981 година, отсекогаш бил водечки модел и амбасадор на извонредноста на брендот Fiat Professional и е едно од најпопуларните комерцијални возила во Европа, благодарение на неговата разноврсност и ниските оперативни трошоци, а веќе доби специјален подарок од сите свои корисници: доверба – што го прави најдобро продавано комерцијално возило – во сите сегменти – во 2020 година на европскиот пазар за прв пат по четириесет години. Бројката на корисници во Европа е за почит: околу 150.000 новорегистрирани возила и учество на пазарот од 20,5 проценти, со пораст од 7,6 проценти во однос на количината и 3 процентни поени според учеството, во сценариото кога продажбата бечежи опаѓање. Во Италија, Ducato го потврдува лидерството во сегментот каде припаѓа. (Елаборат за податочна сила заснован на извор на Министерството за инфраструктура и транспорт од 04.01.2020 година).

Италијанска историја, долга четириесет години

Пред скоро четириесет години, Ducato направи револуција во сегментот на фургони со големиот волумен, благодарение на погонот на предните тркала, на товарната зафатнина и разноврсната примена. Неговото производство започна во 1981 година на производната  линија во Севел (Европска компанија за лесни возила) во Вал ди Сангро, и продолжува таму и денес. Сместена во Атеса (Швајцарија), таа е најголемата фабрика во светот за комбиња со средна големина, а во 2020 година беше првиот италијански производствен центар што повторно се отвори, со целосна безбедност за над 6000 вработени, по затворањето предизвикано од пандемијата со Ковид-19.

Со текот на времето, Ducato постепено ги подобруваше своите карактеристики станувајќи референтна точка во категоријата, трендсетер произведен во над 10.000 варијанти и продаден во повеќе од осумдесет земји во светот. Покрај тоа, бројните верзии на каросеријата и ефикасноста на шасијата ја направија број еден за каросеристи за специјална намена и кампери.

Ducato и кампер: победнички бином

Лидер во својот сегмент од 2014 година и најпродавано комерцијално возило во 2020 година, Дукато е неприкосновен лидер во сегментот „големи комбиња“ на 13 европски пазари и е единственото возило, создадено специјално за да стане база за кампер. Во Европа, во последните десет години, 500.000 семејства избраа да патуваат со автомобил/куќа со основа на Ducato на Fiat Professional, благодарение на бројните варијанти на каросеријата, квадратната и правилна форма на товарниот простор, ефикасноста на моторите и управувањето со возилото. Базата за кампери на Ducato е дизајнирана и развиена заедно со најважните европски производители на рекреативни возила, за да понуди најдобри интегрирани решенија помеѓу основата и надградбата. Одмор со возило кампер на база на Ducato е најдобриот избор за комбинирање на авантурата и слободата со безбедноста и мирот којшто го пружа домот и, обезбеди и оваа година, апсолутен спокоен туризам на отворено, со грижа за околината, лесно за чистење и хигиена.

Нови технологии и консолидиран квалитет, во правец на “нула емисии” co E-Ducato

Од своето деби, Fiat Ducato ја освои јавноста благодарение на неговата цврстина и голема сигурност. Сепак, уште од првата серија, професионалците кои го избраа Ducato ја ценеа не само неговата конкретност, туку и неговата разноврсност и лесна употреба. Производителот на новиот концепт на комерцијално возило може да се пофали со неспорно лидерство во својот сегмент заверен од над 3 милиони продадени возила. Сите овие квалитети, наградени од големиот број корисници ширум Европа, прераснуваат во употреба на возило со нула емисија,  со целосно електрична верзија на Ducato. Дизајниран во согласност со најнапредните стандарди за квалитет на Fiat Professional, E-Ducato ќе биде достапен во сите варијанти на каросерија со ист волумен на товар како и традиционалното Ducato, од 10м3 до 17м3 и најдобар капацитет на пазарот, до 1.950 кг, и ќе понуди неколку опции на батерии за движење од 230 до 360 км во типичен циклус на испорака низ град, подготвено за предизвикот на последната милја.

Не само европски успех

Успехот на Ducato веќе е уцврстен во Европа, како што покажува и скорешниот примат, но глобалниот амбасадор на Fiat Professional, уште од времето, стана шампион во продажбата и на пазарите како што се Русија, Латинска Америка, Средниот Исток и Австралија. Актуелно, „светскиот фургон“ е во продажба во повеќе од 80 земји, меѓу кои и Северна Америка, како ProMaster на марката RAM.

Ви треба информација? Разговарајте со нас